NOVEMBER 2024

OKTOBER 2024

SEPTEMBER 2024

IZPOSTAVLJENE NOVOSTI V PRENOVLJENIH SMERNICAH ZA PREHRANJEVANJE V VIZ

Temeljni dokumenti pri organiziranju šolske prehrane

MEDICINSKO INDICIRANE DIETE (priporočila, obrazci)

KAJ SO ALERGENI?

Alergeni so snovi, ki lahko, čeprav so v izdelku prisotni v nizkih količinah, izzovejo alergijske reakcije, ki so lahko za nekatere ljudi tudi smrtno nevarne.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČIJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST, SO:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih, razen: glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo, maltodekstrinov na osnovi pšenice, glukoznih sirupov na osnovi ječmena, žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  2. raki in proizvodi iz rakov;
  3. jajca in proizvodi iz jajc;
  4. ribe in proizvodi iz rib, razen: ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide, ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporabljajo kot sredstvo za bistrenje piva ali vina;
  5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz arašidov;
  6. zrnje soje in proizvodi iz soje, razen: popolnoma rafiniranih sojinih olj in maščob, naravnih zmesi tokoferola ( E 306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfatokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje, rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja, rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
  7. mleko in mlečni izdelki (ki vsebujejo laktozo), razen: sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  8. oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih;
  9. listna zelena in proizvodi iz nje;
  10. gorčično seme ali proizvodi iz njega;
  11. sezamovo seme ali proizvodi iz njega;
  12. žveplov dioksid ali sulfidi v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
  13. volčji bob in proizvodi iz njega;
  14. mehkužci in proizvodi iz njih;
  15. citrusi in proizvodi iz njih (limone, pomaranče, grenivke, mandarine, limete, klementine,..);
  16. jagoda in proizvodi iz nje;
  17. ajda in proizvodi iz nje;
  18. lipa
  19. gobe in proizvodi iz njih.