Ob Svetovnem dnevu brez tobaka, 31. maju, so v tednu pred njim na naši šoli potekale številne aktivnosti, s katerimi želimo osveščati otroke in mladostnike, da je kajenje le ena od razvad, ki jih lahko kaj kmalu potegne v še hujše oblike zasvojenosti.

Že vrsto let pa izvajamo, v okviru projekta Zdrava šola, program IVZ Spodbujamo nekajenje pri razredni urah, pri pouku, kjer se pogovarjamo na to temo, predvsem pa skušamo mladostnikom pomagati pri razvoju veščin, kako znati reči ne,spodbujati zdrav življenjski slog, kot je zdrava prehrana, gibanje,  pri gradnji pozitivne samopodobe, uzaveščanje posledic razvade kajenja, ne le zanje, ampak tudi za družbo kot celoto, saj gre po nekaterih podatkih za kar 80 odstotkov raka na pljučih pripisati prekomernemu kajenju.

Žal se za celotnim dogajanjem (propagando, prodajo tobačnih izdelkov itn.) velikokrat skrivajo širši, tržni interesi, saj se tobačni izdelki reklamirajo implicitno, na prvi pogled nič kaj vsiljivo, a vse skupaj kaže, da je marketinškim in tobačnim lobijem malo mar, kakšne posledice ima prekomerno kajenje, predvsem za zdravje mladih.

In kaj smo počeli letos?

Pri likovni vzgoji so pod vodstvom mentorice Bronislave Gajšek nastali čudoviti izdelki na temo kajenje, z mladostniki smo se o tej problematiki pogovarjali na razrednih urah ob programu Spodbujamo nekajenje, učiteljica Vanja Benko pa je motivirala učence za pisanje prispevkov (spisov in pesmi) na to temo.

Na začetku šolskega leta smo podpisovali svečano zaobljubo, da v tem letu ne bomo prižgali cigarete. Pripravili smo radijsko oddajo in z likovnimi izdelki v kotičku za Zdravo šolo opozorili na problematiko kajenja.

Tudi na razredni stopnji so pod vodstvom mentorice Aleksandre Slatinšek Mlakar in sodelavk med otroki nastajali izdelki na to temo. Pripravili so razstavo, primerno razvojni stopnji.

Osebno verjamem, da je ključ v nenehni skrbi, da mladim pomagamo tako, da smo sami, tako starši kot tudi učitelji in drugi odrasli, prvi pozitivni zgled nekadilcev. Naša naloga pa je tudi, da oborožimo otroke in mladostnike z veščinami kot so zmernost, strpnost, skrb za lastno zdravje in zdravje drugih, predvsem pa za ustrezno izkoriščanje prostega časa in za zdrav življenjski slog.

Slavica Klančnik, vodja Zdrave šole

zdr brez tobaka

KAJENJE ni nič drugega kot razvada, ki je človek ne more ali pa ne želi opustiti, ko z njo enkrat začne. Je dejanje, ki zelo škoduje našemu telesu, najpogostejši vzrok, da zbolimo za pljučnim rakom. Skratka – je zastrupljanje nas samih.

Vse več mladih se odloča za kajenje, čeprav se v šoli vsako leto pogovarjamo o škodljivosti in smo dobro seznanjeni s posledicami. Velikokrat je razlog za pričetek le-tega ravno v tem, da se mladostniki želijo postaviti pred prijatelji in izpasti pogumni. Rečejo: »Jaz si pa upam.« A večina se ne zaveda, da lahko prehitro postaneš odvisen. Marsikdo ne ve, da je veliko bolj pogumen tisti, ki zna reči NE. A takih posameznikov je vedno manj. Zase lahko trdim, da sem ena izmed njih. Cigareti me odvračajo že takoj, ko jih pogledam. Ne razumem ljudi, ki kadijo. Vem, da jim je težko nehati, ampak zakaj so sploh začeli, se velikokrat sprašujem. Napisi na embalažah, smrtne žrtve, slike pljuč, ki so vedno bolj uničene … Jim ni dovolj? Se ne zavedajo, kaj se lahko zgodi, če ne bodo odnehali? Le kaj se bo moralo zgoditi, da jih bo izučilo?

KAJENJE huda je razvada.

Kdor začne, v življenju strada.

Kdor začne, se mu slabo piše.

Kdor začne, si pot v pogubo zariše.

Zakaj ljudje kadijo?

Zakaj si to želijo?

Ničesar ne naredijo,

da to razvado opustijo.

Dajmo!

Ljudi na posledice opozorimo,

morda pa kdaj ugotovimo,

da kdo se je za pravo pot odločil

in cigareto za vselej iz svojega življenja izločil.

Tara Ledinek

 zdr brez tobaka2

Ker statistični podatki kažejo, da kadilci umirajo mlajši, marsikdo ne kadi. Vendar se kljub temu najde človek na našem planetu, ki s cigareto v ustih v prepad hiti. Toda ne v navaden in globok prepad. Ti ljudje hitijo v prepad smrti. V prepad, iz katerega se nikoli ne vrnejo. In v ta prepad padejo, ker kadijo. Ko si enkrat zasvojen s cigareto, redkim uspe nehati.

Vanesa Erjavec

Ko si prvo cigareto prižgeš,

se ti zdi, da odrasel si.

Ampak ne zavedaš se,

da če kadiš,

smrdiš

in za svoje zdravje nič dobrega ne narediš.

Bolje je brez cigaret živeti

in zdravo telo imeti.

Zato vas prosim vse,

ki kaditi začeli ste že:

»Smrdljive “čike” odvrzite

in se nam v naravi pridružite!«

Gaja Šipek

Na začetku šolskega leta smo pri razredni uri reševali kviz o tem, kako je kajenje škodljivo zdravju. Vsi v 7. b smo podpisali prisegamo, da ne bomo kadili. 3. maja pa je razredničarka meni in sošolki Kseniji sporočila veselo novico, da sva bili izžrebani za izlet v Gardaland. In 22. 5. sva se odpravili na pot, kjer sva se imeli super in spoznali veliko novih prijateljev.

Urška Knez

Res čudna je ta moda kajenja,

saj je pravi vir bolezni sajenja.

Vsak misli si, da frajer je velik,

če cigaret kadi in ima pulover prevelik.

Nihče pa na posledice ne misli,

saj ima preveč dimne misli.

Dim se kaj hitro širi

in se v naših pljučih šopiri.

Hitro zdravje prepodi

in se svojega uspeha veseli.

Ko človek tega se zave,

mu že včasih telo svoje pove.

Seveda pa so posledice že tu,

kar je kadilcu tabu.

Tega pa seveda priznati noče,

ker že on ve, kaj hoče.

Rok Bačnar

KAJENJE je grda navada,

saj pljuča razžira nam rada.

Opustimo KAJENJE in bodimo zdravi,

da bomo dlje časa na svetu ostali.

Sara Marinković

Kdor rad KADI,

naj to na samem naredi.

Ob otrocih se ne KADI,

saj radi še dolgo živeli bi.

Kaj hitro KADILCE kazen doleti,

rak ali kap jih umori.

V dobro nas in vas naj KAJENJE se prepove.

Tamara Komprej

zdr brez tobaka3
Zavedam se, da KAJENJE zelo škoduje zdravju, saj mi starši to že lep čas dopovedujejo. Mislim, da sam ne bom nikoli kadil, saj vem, da je kajenje škodljivo. V naši družini nihče ne kadi in smo veliki nasprotniki cigaret. Dosti sem že prebral o stranskih učinkih cigaretnega dima in to povem svojim vrstnikom, ker bi rad, da ostanejo zdravi.

Vid Tušek