Pripravila in zapisala: Slavica Klančnik, prof. – vodja tima za pripravo prireditve

MEGA ŽUR 2010

Vsakdo ima številne talente in močna področja, le najti jih je treba in jih razvijati.

banner-2010-mega-zur

Ko se mi je pred šestimi leti porodila ideja o zabavni božično novoletni  prireditvi, na kateri bi se lahko naši otroci in mladostniki dokazali z različnimi talenti: v petju, plesu, likovnem ustvarjanju, tudi v voditeljskih sposobnostih, igri, … in ne le pri šolskem delu, nisem niti slutila, da bo vse skupaj  preraslo v pravo tradicionalno prireditev in da bo trajalo tako dolgo. To zagotovo ne bi bilo mogoče, če to ne bi bil plod trdega timskega dela kolegov, učencev in  staršev  ter našega vodstva,  ki nas v naših prizadevanjih podpira in nam  pomaga.

Zato lahko danes s ponosom trdimo, da se je v naši telovadnici, na njenem parketu, prav na ‘Mega žurih’ dokazalo že veliko mladih, kar jim je zagotovo trden temeljni kamen za njihovo pozitivno samopodobo.

Naj citiram še misel našega Prežiha, ki smo jo izbrali in jo  zapisali  na  eno izmed sten naše šole, da: ‘… kar človek doživlja v mladih letih, kar se kali skozi otrokovo dušo, iz tega rastejo nagibi, dejanja …, kot  iztočnico našim prizadevanjem.

In če je naš ‘Mega žur’ droben kamenček v mozaiku pozitivnega doživljanja otroštva in mladosti ter šole, potem je naš  cilj dosežen.

MEGA ŽUR 2010

Saj kar ne moreš verjeti očem, česa vsega so zmožni ti naši otroci in mladostniki. Ali pač. Če  ne bi verjeli vanje,  se  zagotovo  ne  bi lotevali tako zahtevnih,  a hkrati  tako lepih prireditev kot je naš Mega žur.

V zopet polni, prekrasno dekorirani  šolski telovadnici OŠ Prežihovega Voranca  Ravne na Koroškem, je spet živahno, prijetno, bogato, toplo vzdušje, kljub deževnemu in mrkemu decembrskemu predbožičnemu dnevu. A dež nas ne moti, saj ga naše nadebudne plesalke s črno belimi dežniki preženejo iz naših src že kar na začetku in priplešejo smeh, zabavo ter dobro počutje.

Nenadoma se pred nami pojavita dva mikrofona, da prav ste prebrali, dva mikrofona- letošnji maskoti, nastali po likovni predlogi naših otrok in mladostnikov. Kot pravita, prihajata direktno iz dežele ‘Megafonije‘ dežele mikrofonov, da  nam pričarata  prijetno  božično novoletno vzdušje. V resnici pa sta to dva naša učenca,  izjemna  mlada  voditelja- Tara Ledinek – Megica in Urban Haber – Žurko.  Sledi še pozdrav podžupanje,  gospe Vere  Kranjc in krasna predstava prvošolcev.

Sedaj pa gre zares. Začenja se naš tekmovalni del šestega, tradicionalnega Mega žura. Kot v pravljici. Dvorana zadoni, sliši se smeh, glasba, ploskanje, navdušeni vzkliki učencev, staršev, dedkov in babic nastopajočih,  gostov. Vse valovi v harmoniji in vsaka točka je biser zase – osem pevcev in šest plesnih skupin predstavlja svoje nastope. So rezultat ljubezni in velikega truda otrok ter mladostnikov, pa njihovih staršev in vseh, ki želimo otrokom dati več, jih opremiti za uspešne odrasle, jim pomagati iskati njihov življenjski namen, jih opremiti z veščinami,  da bodo znali reči : “Da, tega si želim, to hočem, v tem sem dober  in zato bom tudi  uspešen. Morda še ne takoj, a  leto za letom postajam boljši, rastem, se učim na izkušnjah in nekoč bo rojena tudi moja zvezda. ”

In ko izzvenijo vse pevske in plesne predstave, se v zabavnem programu predstavijo plesalke z unikatnimi dežniki, letošnjemu modnemu dodatku, ki jemljejo dih. Tu je še prisrčna plesna skupino Belih levčkov (tudi učenci naše šole) pod vodstvom zunanje mentorice Lenče Nikolove, pa baletke s svojo predstavo ter lanski pevski zmagovalki Gaja Mlakar in Pika Primik. Zazvenijo še ubrani glasovi pevskega zbora in nato razglasitev zmagovalcev. Rojene so nove zvezde, novi uspehi.

Gaja Mlakar

NAJ pevka na predmetni stopnji je postala Gaja Mlakar iz 6. a, s pesmijo Za Slovenijo živim, naj pevska skupina na razredni stopnji pa Filip Dihpol, Kaja Krejan in Sara Račnik. Plesna skupina ‘WE’ – Sara Gabrovec, Katja Vrhnjak, Nika Sonjak, Nika Šuler in Patricija Obretan iz osmih razredov je najbolj prepričala žirijo, na razredni stopnji pa učenke 4. a – Zala Kordež, Janja Jamšek, Pia Stočko in  Klara Kovačič.

Avtorici NAJ modnega dodatka (dežnika) na predmetni stopnji sta Eva Mager in Urška Kričej iz 9.a, na razrednji stopnji pa Nika Budimir iz 1.b. Letošnja posebnost pa je bila še predstavitev plesnih skupin in tu so nas najbolj prepričali  učenci 7. c in 7. b razreda na predmetni stopnji ter učenke 4.a  na razredni stopnji.

Vsi nastopajoči, ne le zmagovalci, pa za svoje sodelovanje prejmejo priznanje kot nagrado za trud in prispevek.

KAKO GRE TO? KAKO NA ODER, NA NASTOP  IN PO ZMAGO?

Najprej se zagotovo rodi želja po nastopanju, sledijo naša motivacija in podpora staršev,  delo ter jasna vizija; predvsem pa  vera in zaupanje vase. Vsak, ki stopi na to pot, mora biti pripravljen tudi na poraz, a opremljen z vedenjem, da če mu ni uspelo letos, mu bo morda naslednje leto – pomembno je, da  se zave, da je to izkušnja, ki raste, se bogati, plemeniti in zori. In tudi na to moramo pripravljati naše otroke in mladostnike: tako učitelji, kot tudi starši  nastopajočih.

Osnovni cilj našega ‘žura’ je zabava in prijeten dogodek, a ker ima tudi pridih zdrave tekmovalnosti, je hkrati tudi majhen preizkus čustvene zrelosti.

‘Mega žur’ že dobiva širše razsežnosti, saj povezuje učitelje, tako razredne kot tudi predmetne stopnje, pa starše. Postaja zgled dobre prakse po nekaterih slovenskih Zdravih šolah…,  je priložnost za doseganje sinergijskih učinkov in dodane vrednosti našemu delu.

Pouk je tisto kar moramo, ‘Mega žur’ je to, kar si želimo.

Postati NAJ pevec šole, biti NAJ plesna skupina in izdelati NAJ modni dodatek (letos dežnik), za povrh pa še voditi prireditev, zaigrati v skečih, postati NAJ znak in NAJ maskoti šole, zagotovo ni kar tako.

Zato iskrene čestitke vsem nastopajočim in njihovim staršem ter zahvala celotnemu timu – Jasni Bezjak Završnik, Andreji Keber, Aleksandri Slatinšek Mlakar, Bojani Verdinek,  Bronislavi Gajšek, Janji Čebulj, Dejanu Krajgerju, Aleksandri Knez, Mariji Mirnik,Tanji Krivec, Tanji Mavrel, Andreju Gorenjaku, ravnatelju- Stanislavu Osojniku in seveda Urbanu Habru(Žurku) in Tari Ledinek (Megici ), skupaj s katerim smo pripravili to krasno prireditev, pa KATV Ravne in portalu Bajta.si.