Na Jesenicah je v petek in soboto, 17. in 18. maja 2024, potekalo tradicionalno srečanje osnovnih šol s Prežihovim imenom.

Letos smo se na srečanje odpravili k jeseniškim prežihovcem. Zbrali smo se na jeseniški Prežihovi šoli, kjer smo skupaj pojedli kosilo. Otroci so se spoznali z gostujočimi družinami, potem pa smo se odpravili v muzej na Staro Savo, kjer so sledile železarske igre. Po igrah je v Gledališču Toneta Čufarja potekala osrednja prireditev z naslovom: In vendar je (svet) pisan in lep. Osrednja tema prireditve je bila drugačnost in raznolikost. S tem smo želeli poudariti, da je raznolikost družbe pozitivna vrednota, ki nas dela močnejše in bolj povezane.

Vsaka izmed 7 Prežihovih šol se je predstavila s kratkim program. Ravenški Prežihovci so se skozi glasbo, ples in Prežihovimi deli poklonili našemu koroškemu pisatelju. Nastopali so učenci 5. in 7. razreda: Niko in Zala Kolenc Fajt, Brina Knez, Matic Kušej ter Neja Vrhovnik. Po prireditvi so se učenci odpravili k družinam, kjer so prespali.

V soboto so bile na sporedu športne igre v Podmežakli. Za zaključek je sledil še piknik na Pristavi. Dogodek se je več kot uspešno končal. Poslovili smo se z mislijo na naslednjo snidenje, ki se bo maja 2025 odvijalo v Mariboru.

Zapisala učiteljica in mentorica Ines Kogal